sleva -10 % pro nové členy

pro všechny objednávky v hodnotě nad 2.000 Kč

Prohledejte web
Z gauče na 21 km: 7 kroků na přípravu k prvnímu půlmaratonu
Z gauče na 21 km: 7 kroků na přípravu k prvnímu půlmaratonu
Blog
27.04.2023.
Blog

Z gauče na 21 km: 7 kroků na přípravu k prvnímu půlmaratonu

27.04.2023.

Běh je jedním z mála sportů, které můžete provozovat bez ohledu na věk a formu. Důležité je pouze to, abyste byli v dobrém zdravotním stavu, a požadované kondice a plánovaných výsledků můžete dosáhnout pouze tehdy, pokud jste odhodlaní a disciplinovaní. V tomto sportu nesoutěžíte s ostatními, ale sami se sebou.

Půlmaraton je vyčerpávající závod, který vyžaduje intenzivní fyzickou i psychickou odolnost. Pokud jste někdo, kdo v životě neuběhl více než kilometr, může se vám představa maratonu zdát skličující. Nenechte se tím však odradit. Se správným tréninkovým plánem a dobrou motivací může cílovou pásku protnout každý. Zde vás seznámíme s nejdůležitějšími kroky, jak se z úplného začátečníka stát šampionem půlmaratonu. Možná i maratonu, proč ne!?

Zajímavost: nejstarším maratonským běžcem na světě je Fauja Singh, který začal běhat v 63 letech a ve svých 92 letech uběhl maraton v Torontu za 5 hodin a 40 minut, čímž vytvořil rekord v kategorii nad 90 let.

 

Krok 1: Zdraví na prvním místě

Než začnete trénovat, je důležité zhodnotit svou aktuální kondici. Ujistěte se, že jste dostatečně fyzicky zdatní, abyste se mohli pustit do náročného tréninkového programu. Pokud máte z jakéhokoli důvodu pochybnosti, domluvte si schůzku s lékařem, abyste se ujistili o celém procesu. Lékař vám může doporučit užívání určitých vitaminů nebo doporučit správný dietní plán.

 

Krok 2: Stanovte si realistické cíle

Při zahájení tréninkového programu na dlouhé tratě je důležité stanovit si realistické cíle. Pokud jste nikdy v životě neběhali, není reálné si myslet, že budete schopni rychle uběhnout 21 km. Začněte s menšími cíli, například dokončit závod na 5 nebo 10 kilometrů. Jakmile tohoto cíle dosáhnete, můžete přejít k půlmaratonu a nakonec k maratonu. Vše záleží pouze na vás.

 

Krok 3: Navrhněte tréninkový plán

Jakmile si stanovíte cíl, je čas dobře naplánovat trénink a ujistit se, že ho nevynecháte. Dobrý plán přípravy na maraton bude v průběhu času postupně zvyšovat kilometráž, aby se vaše tělo mohlo adaptovat na zvýšenou zátěž. Na internetu je k dispozici mnoho tréninkových plánů a rad a je důležité vybrat si takový, který vyhovuje vaší aktuální formě a cílům. Vždy se můžete poradit s profesionálními trenéry, kteří vám poskytnou nejspolehlivější pokyny a rady.

 

Krok 4: Investujte do vhodných tenisek na běhání

Investice do dobrých běžeckých tenisek je při zahájení prvních běžeckých tréninků nezbytná. Dobře zvolený pár běžeckých bot může pomoci předcházet zraněním, zlepšit výkon na trati i vaši celkovou výkonnost. Navštivte náš obchod Sport Vision s běžeckou výbavou, kde si otestujete své nohy a běžecký styl a po konzultaci s našimi vyškolenými prodejci si vyberete tenisky ideální právě pro vás.

Krok 5: Cross-training

Přestože je běh základem maratonského tréninku, je důležité doplnit sportovní rutinu i o další atletické disciplíny. Tento typ tréninku může pomoci předcházet zraněním a zlepšit vaši celkovou formu. Zařaďte plavání, jízdu na kole, funkční trénink a jógu, jež vám pomohou protáhnout a zregenerovat svaly a nastolit vnitřní rovnováhu.

 

Krok 6: Sestavte si dobrý stravovací plán

Při přípravě na půlmaraton nebo maraton hraje výživa stejně důležitou roli jako samotný fyzický trénink. Ujistěte se, že svému tělu dodáváte správné potraviny, které podpoří váš trénink. Zaměřte se na vyváženou stravu bohatou na vlákninu a bílkoviny, nevynechávejte jídla a věnujte zvláštní pozornost denní úrovni hydratace. Tip: Vždy s sebou noste láhev s vodou.

 

Krok 7: Zůstaňte motivovaní

Celý proces přípravy na závod může být fyzicky i psychicky náročný, proto je důležité udržet si motivaci. Trénujte s partnerem nebo se přidejte k běžecké skupině, abyste získali stálou podporu a pomohli si překonat krizové momenty během tréninku. Oslavujte svá malá vítězství na trase, protože každý dokončený trénink ve vás vyvolává pocit uspokojení a každý dokončený závod vás motivuje k tomu, abyste příště udělali ještě větší kus cesty.

 

Uběhnout půlmaraton nebo maraton je úžasný úspěch, ale vyžaduje tvrdou práci a odhodlání. Dodržováním těchto kroků zůstaňte oddáni svému tréninkovému plánu a věřte, že se můžete dostat z gauče ke zdolávání dálkových tras. Klíč k úspěchu je ve stanovení realistických cílů, v dobrém tréninkovém plánu a neustálém povzbuzování při tomto opravdu náročném úkolu. Pamatujte, že nic není nemožné!

 

Sport Vision tým

Podobné články

02.
Apr.
Novinky
Jedním z často diskutovaných témat ve fitness průmyslu je kardio a odbourávání tuků. Lidé se většinou...
29.
Feb.
Novinky
V tomto článku vám vysvětlíme vylepšení a výhody těchto tenisek ve srovnání s dřívěj&scar...
11.
Jan.
Blog
Vstup do nového roku může být ideální dobou pro stanovení cílů a předsevzetí, která vás budou ...
03.
Jan.
Blog
I když si možná myslíte, že když za oknem vidíte sníh, je bezpečnější zůstat doma pod peřinou a odložit běžeck&eacu...
18.
Dec.
Běh
Překážkové závody neboli závody OCR (obstacle course racing) jsou terénní závody, při kterých kromě u...
15.
Dec.
Novinky
Kolikrát jste přemýšleli o ideálním dárku na Nový rok? Někdy udělat radost svým blízkým...
11.
Dec.
Trénink
Ať už běháte, věnujete se fitness, jízdě na kole nebo jiné sportovní aktivitě, tato nedílná součást dá...
28.
Nov.
Novinky
Příroda vás rozhýbe, inspiruje, zlepší vám náladu - tak proč si nesbalit batoh a nevyrazit za dalš&ia...
03.
Nov.
Blog
Začátek listopadu nám přináší chladnější dny, takže pokud jste ještě nenašli dokonalou zimn&ia...
31.
Oct.
Blog
Proč slavná německá outdoorová značka již více než čtyři desetiletí pomáhá dobrodruhům po celém světě...