sleva -10 % pro nové členy

pro všechny objednávky v hodnotě nad 2.000 Kč

Prohledejte web
Hra mysli: Jak se soustředit během maratonu
Hra mysli: Jak se soustředit během maratonu
Blog
28.04.2023.
Blog

Hra mysli: Jak se soustředit během maratonu

28.04.2023.

Maraton je zkouškou fyzické a psychické odolnosti na mnoha úrovních. Během běhu, který trvá déle, než jste zvyklí, začne klesat vaše výkonnost, což může vést k asymetrii, nerovnováze a dokonce ke zranění. Udržování psychické stability vás nejen udrží v bezpečí a zdraví, ale z dlouhodobého hlediska vám usnadní běhání. Níže proto navrhujeme několik způsobů, jak si při běhu udržet psychickou aktivitu.

 

Sestavte si plán

Je důležité mít důvěru ve svůj tréninkový plán a stejně důležité je mít důvěru v osobu nebo trenéra, který tréninkový plán sestavil. Pokud si můžete být jisti, že váš tréninkový plán a trenér, který za ním stojí, vás mohou dovést do cíle maratonu, pak uděláte velký krok k jeho uskutečnění. Najděte si tedy trenéra, který zná váš běžecký styl a poskytne vám potřebnou podporu.

 

Tvařte se, jako by vás to bavilo

Běhání může být někdy těžké, ale nikdo vás k němu nenutí, že? Pravděpodobně běháte, protože vás to baví, takže když cítíte, že jste unavení, usmějte se. Běžci, kteří se smějí, spotřebovávají méně kyslíku, běží úsporněji a uvádějí nižší vnímanou míru námahy ve srovnání s těmi, kteří se mračí, zatímco dupou nohama po trase. Čím více budete vypadat, že si to opravdu užíváte, tím spíše budete inspirovat někoho dalšího, koho při běhu minete. A taková pozitivní energie je rozhodně nakažlivá!

 

Umístěte pohyblivý cíl

Ať už běžíte z bodu A do bodu B, do určitého bodu a zpět, nebo v kruhu, je pravděpodobné, že ne vždy vidíte cílovou čáru. Pokud jste si však někdy řekli, že se prostě musíte dostat k určenému stromu nebo značce v dálce, máte recht. Zaměření pozornosti na pohyblivý cíl vám může pomoci pohybovat se rychleji a snížit míru vnímané námahy. Nezáleží na tom, jestli se na daném místě skutečně nezastavíte; rozdělení kilometrů na menší části oklame vaši mysl, aby uvěřila, že není tak těžké běžet dlouho.

 

Zkontrolujte, jak jste fit

To vás může zabavit, ale také vám to může pomoci načerpat novou energii. Kontrolujte, zda dýcháte dostatečně zhluboka? Jaké je vaše držení těla? Jaký je váš krok? Spočítejte si kroky, abyste zjistili své tempo, a při dalších bězích pracujte na zlepšení tohoto čísla.

 

Vytvořte si vlastní mantru

Chcete-li zůstat rychlí a uvolnění v náročných fázích běhu, ve chvílích, kdy myslíte jen na to, kolik času zbývá, použijte mantru, která vás vrátí do přítomného okamžiku. Důležité je, aby to byla vaše vlastní mantra, ne něco, co vám někdo poradil opakovat. Něco uklidňujícího, třeba mentální kontrolní seznam, který vám připomene, že se nemáte napínat, zatínat čelisti nebo se křečovitě držet. Najděte si frázi, která skutečně vystihuje vás a váš způsob běhu.

 

Mluvte sami se sebou

Zpočátku to může znít bláznivě, ale pokud se na mantru nedokážete soustředit, dobrá motivační samomluva zvýší vaši výdrž. Výzkum ukázal, že běžci mnohem častěji dosáhnou stavu "flow", tj. běžeckého opojení, když používají motivační samomluvu. Také sportovci, kteří k sobě mluvili ve druhé osobě, byli rychlejší a generovali více výkonu.

 

Kromě výše zmíněných strategií vám běh usnadní i některé drobné triky. Jedním z nich je věnovat pozornost svému okolí, skutečně se soustředit na výhledy a zvuky kolem sebe místo na své svaly. Poslech hudby při běhu vám pomůže bojovat s monotónností a motivovat vás k delšímu běhu a zároveň vám zabrání dívat se na hodinky.

Možná se chcete soustředit na vážný úkol, který vás čeká, nebo na problém, který právě řešíte a který nemá s běháním nic společného. Kromě toho, že běhání upoutá vaši pozornost, dokáže pročistit vaši mysl, takže se vám řešení bude zdát mnohem snazší než v běžných podmínkách.

Dlouhá kilometráž zatěžuje váš pohybový aparát, a proto každý běh na dlouhou vzdálenost začíná stejným krokem: nalezením nejlepších běžeckých tenisek, které zmírní zátěž vašich chodidel, svalů a kloubů. Snížení nebo zmírnění zátěže během těchto dlouhých a náročných kilometrů je však stejně důležité jako výběr správných běžeckých bot. A tak věnujte pozornost oběma aspektům a dosáhněte svého osobního maxima.

Tým Sport Vision

Podobné články

02.
Apr.
Novinky
Jedním z často diskutovaných témat ve fitness průmyslu je kardio a odbourávání tuků. Lidé se většinou...
29.
Feb.
Novinky
V tomto článku vám vysvětlíme vylepšení a výhody těchto tenisek ve srovnání s dřívěj&scar...
11.
Jan.
Blog
Vstup do nového roku může být ideální dobou pro stanovení cílů a předsevzetí, která vás budou ...
03.
Jan.
Blog
I když si možná myslíte, že když za oknem vidíte sníh, je bezpečnější zůstat doma pod peřinou a odložit běžeck&eacu...
18.
Dec.
Běh
Překážkové závody neboli závody OCR (obstacle course racing) jsou terénní závody, při kterých kromě u...
15.
Dec.
Novinky
Kolikrát jste přemýšleli o ideálním dárku na Nový rok? Někdy udělat radost svým blízkým...
11.
Dec.
Trénink
Ať už běháte, věnujete se fitness, jízdě na kole nebo jiné sportovní aktivitě, tato nedílná součást dá...
28.
Nov.
Novinky
Příroda vás rozhýbe, inspiruje, zlepší vám náladu - tak proč si nesbalit batoh a nevyrazit za dalš&ia...
03.
Nov.
Blog
Začátek listopadu nám přináší chladnější dny, takže pokud jste ještě nenašli dokonalou zimn&ia...
31.
Oct.
Blog
Proč slavná německá outdoorová značka již více než čtyři desetiletí pomáhá dobrodruhům po celém světě...