-30 % na vybrané nezlevněné zboží

Změnili jsme zásady ochrany osobních údajů a obchodní podmínky

+420 256 256 080 - online@sportvision.cz

extra sleva -10 % pro nové členy

JAK SE ZBAVIT BOLESTI KRKU A RAMEN?
Blog
04.05.2023.
Blog

JAK SE ZBAVIT BOLESTI KRKU A RAMEN?

04.05.2023.

Dnešní životní styl, neustálé koukání do telefonu, počítače nebo prosté několikahodinové sezení v práci vytváří mimo jiné napětí a bolesti v krční části páteře. Naše držení těla při sezení a koukání do obrazovky způsobuje špatné zakřivení páteře a nutí hlavu předsunout se dopředu, což nás staví do tzv. pozice otazníku. Protože to není optimální poloha páteře, tělo proti ní bojuje a brání se jí, čímž vytváří křeče a napětí ve svalech ramen a krku. Pokud tento problém nějakou dobu ignorujeme, stane se z něj zvyk a taková poloha krku může kromě napětí a bolesti vést k ještě horšímu stavu, jako je tlak na nervy, pocit brnění po lopatce a paži, bolesti hlavy, závratě a mnoho dalších podobných příznaků. Jak tomu předcházet?

Pokud je vaše práce kancelářská nebo vyžaduje dlouhodobé sezení, je jednou z rad vstát každých 45 minut a hýbat se nebo cvičit nejdéle 2 až 5 minut. Tento přístup sníží napětí v krku a zlepší vaše soustředění a produktivitu v práci.

Co když to nestačí?

Pokud vás problém s bolestí krku a lopatek provází již několik měsíců/let a tato cvičení nestačí, pak je věc vážnější a vyžaduje podrobnější přístup, kterým by byl silový trénink 2-3x týdně, tedy posilování svalstva celého těla.

Podělím se s vámi o pár cviků, které by bylo dobré zařadit do každodenní rutiny a dopřát tělu prospěšné pohyby.

 

Tlak na dlaně

Sedněte si rovně na židli a co nejvíce protáhněte páteř. Dlaně dejte k sobě a opřete si je o zátylek. Zhluboka se nadechněte a při výdechu tlačte hlavu na dlaně tak, že ji zatlačíte dozadu. Mějte na paměti, že byste neměli ohýbat krk dolů, ale spíše tlačit bradu dolů a dozadu a představovat si, že vás někdo táhne za vlasy vysoko ke stropu. Vydržte tlačit 3-5 vteřin a poté tlak pětkrát opakujte.

Otevření

Výchozí poloha rovněž na židli, prodloužení páteře, vzpřímený sed. Natáhněte paže dopředu, dlaně směřují ven, ruce se dotýkají. Při nádechu paže co nejvíce natáhněte a vytvořte prohnutí v hrudní části zad, při výdechu paže rozevřete a rozpažte, dlaně směřují vzhůru, hrudník tlačte co nejvíce dopředu, lopatky přibližte k sobě. Opakujte pětkrát.

Masáž nervů

Výchozí poloha je také na židli, sedět rovně, dívat se zpříma. Zvedněte jednu ruku tak, aby loket a rameno byly v jedné linii, a ohněte loket v úhlu 90 stupňů. Dlaň směřuje vzhůru, takže ruka a předloktí rovněž svírají úhel 90 stupňů. Zhluboka se nadechnete, a když vydechnete, skloníte hlavu k protilehlému rameni a vztyčenou paži natáhnete, prsty směřují k podlaze. Stejnou rychlostí se vracejte zpět do výchozí polohy. Tento úkon provádějte pomalu, sestup nechte trvat 2-3 sekundy. Opakujte 5krát pro každou paži (poprvé by bylo dobré provést to před zrcadlem, abyste dávali pozor, že zvednutá paže je rovnoběžná s podlahou, a nedošlo ke křeči v rameni).

Protahování

Stejně jako u ostatních cviků se posaďte rovně. Hlavu natočte mírně do strany v úhlu 45 stupňů a rukou ji mírně spusťte stejným směrem. Pokud chcete mít ještě silnější pocit protažení, uchopte židli opačnou rukou a stáhněte ji dolů. Vydržte v této poloze 10 až 15 sekund a poté opakujte 2krát na obě strany.

Jedna sada těchto cviků zabere jen několik minut a jsem si jistá, že vám vaše tělo poděkuje, pokud je zařadíte do své každodenní rutiny, a to několikrát denně.

 

Anica Radosavljević @anicateretanica

Podobné články

24.
Jul.
Novinky
Léto je čas na dobrodružství a nové aktivity! Od osvěžujícího plavání a adrenalinového pá...
01.
Jun.
Trénink
Léto je tady a je poslední chvíle, kdy se můžete při zvýšení teplot cítit dobře ve své kůži. Ať už pl...
16.
May.
Novinky
Outdoorové a horské sporty jsou především o přijímání výzev a překonávání vlastn...
02.
Apr.
Trénink
Jedním z často diskutovaných témat ve fitness průmyslu je kardio a odbourávání tuků. Lidé se většinou...
29.
Feb.
Běh
V tomto článku vám vysvětlíme vylepšení a výhody těchto tenisek ve srovnání s dřívěj&scar...
11.
Jan.
Blog
Vstup do nového roku může být ideální dobou pro stanovení cílů a předsevzetí, která vás budou ...
03.
Jan.
Blog
I když si možná myslíte, že když za oknem vidíte sníh, je bezpečnější zůstat doma pod peřinou a odložit běžeck&eacu...
18.
Dec.
Běh
Překážkové závody neboli závody OCR (obstacle course racing) jsou terénní závody, při kterých kromě u...
15.
Dec.
Novinky
Kolikrát jste přemýšleli o ideálním dárku na Nový rok? Někdy udělat radost svým blízkým...
11.
Dec.
Trénink
Ať už běháte, věnujete se fitness, jízdě na kole nebo jiné sportovní aktivitě, tato nedílná součást dá...