sleva -10 % pro nové členy

pro všechny objednávky v hodnotě nad 2.000 Kč

Prohledejte web
JAK SE ZBAVIT BOLESTI KRKU A RAMEN?
Blog
04.05.2023.
Blog

JAK SE ZBAVIT BOLESTI KRKU A RAMEN?

04.05.2023.

Dnešní životní styl, neustálé koukání do telefonu, počítače nebo prosté několikahodinové sezení v práci vytváří mimo jiné napětí a bolesti v krční části páteře. Naše držení těla při sezení a koukání do obrazovky způsobuje špatné zakřivení páteře a nutí hlavu předsunout se dopředu, což nás staví do tzv. pozice otazníku. Protože to není optimální poloha páteře, tělo proti ní bojuje a brání se jí, čímž vytváří křeče a napětí ve svalech ramen a krku. Pokud tento problém nějakou dobu ignorujeme, stane se z něj zvyk a taková poloha krku může kromě napětí a bolesti vést k ještě horšímu stavu, jako je tlak na nervy, pocit brnění po lopatce a paži, bolesti hlavy, závratě a mnoho dalších podobných příznaků. Jak tomu předcházet?

Pokud je vaše práce kancelářská nebo vyžaduje dlouhodobé sezení, je jednou z rad vstát každých 45 minut a hýbat se nebo cvičit nejdéle 2 až 5 minut. Tento přístup sníží napětí v krku a zlepší vaše soustředění a produktivitu v práci.

Co když to nestačí?

Pokud vás problém s bolestí krku a lopatek provází již několik měsíců/let a tato cvičení nestačí, pak je věc vážnější a vyžaduje podrobnější přístup, kterým by byl silový trénink 2-3x týdně, tedy posilování svalstva celého těla.

Podělím se s vámi o pár cviků, které by bylo dobré zařadit do každodenní rutiny a dopřát tělu prospěšné pohyby.

 

Tlak na dlaně

Sedněte si rovně na židli a co nejvíce protáhněte páteř. Dlaně dejte k sobě a opřete si je o zátylek. Zhluboka se nadechněte a při výdechu tlačte hlavu na dlaně tak, že ji zatlačíte dozadu. Mějte na paměti, že byste neměli ohýbat krk dolů, ale spíše tlačit bradu dolů a dozadu a představovat si, že vás někdo táhne za vlasy vysoko ke stropu. Vydržte tlačit 3-5 vteřin a poté tlak pětkrát opakujte.

Otevření

Výchozí poloha rovněž na židli, prodloužení páteře, vzpřímený sed. Natáhněte paže dopředu, dlaně směřují ven, ruce se dotýkají. Při nádechu paže co nejvíce natáhněte a vytvořte prohnutí v hrudní části zad, při výdechu paže rozevřete a rozpažte, dlaně směřují vzhůru, hrudník tlačte co nejvíce dopředu, lopatky přibližte k sobě. Opakujte pětkrát.

Masáž nervů

Výchozí poloha je také na židli, sedět rovně, dívat se zpříma. Zvedněte jednu ruku tak, aby loket a rameno byly v jedné linii, a ohněte loket v úhlu 90 stupňů. Dlaň směřuje vzhůru, takže ruka a předloktí rovněž svírají úhel 90 stupňů. Zhluboka se nadechnete, a když vydechnete, skloníte hlavu k protilehlému rameni a vztyčenou paži natáhnete, prsty směřují k podlaze. Stejnou rychlostí se vracejte zpět do výchozí polohy. Tento úkon provádějte pomalu, sestup nechte trvat 2-3 sekundy. Opakujte 5krát pro každou paži (poprvé by bylo dobré provést to před zrcadlem, abyste dávali pozor, že zvednutá paže je rovnoběžná s podlahou, a nedošlo ke křeči v rameni).

Protahování

Stejně jako u ostatních cviků se posaďte rovně. Hlavu natočte mírně do strany v úhlu 45 stupňů a rukou ji mírně spusťte stejným směrem. Pokud chcete mít ještě silnější pocit protažení, uchopte židli opačnou rukou a stáhněte ji dolů. Vydržte v této poloze 10 až 15 sekund a poté opakujte 2krát na obě strany.

Jedna sada těchto cviků zabere jen několik minut a jsem si jistá, že vám vaše tělo poděkuje, pokud je zařadíte do své každodenní rutiny, a to několikrát denně.

 

Anica Radosavljević @anicateretanica

Podobné články

02.
Apr.
Novinky
Jedním z často diskutovaných témat ve fitness průmyslu je kardio a odbourávání tuků. Lidé se většinou...
29.
Feb.
Novinky
V tomto článku vám vysvětlíme vylepšení a výhody těchto tenisek ve srovnání s dřívěj&scar...
11.
Jan.
Blog
Vstup do nového roku může být ideální dobou pro stanovení cílů a předsevzetí, která vás budou ...
03.
Jan.
Blog
I když si možná myslíte, že když za oknem vidíte sníh, je bezpečnější zůstat doma pod peřinou a odložit běžeck&eacu...
18.
Dec.
Běh
Překážkové závody neboli závody OCR (obstacle course racing) jsou terénní závody, při kterých kromě u...
15.
Dec.
Novinky
Kolikrát jste přemýšleli o ideálním dárku na Nový rok? Někdy udělat radost svým blízkým...
11.
Dec.
Trénink
Ať už běháte, věnujete se fitness, jízdě na kole nebo jiné sportovní aktivitě, tato nedílná součást dá...
28.
Nov.
Novinky
Příroda vás rozhýbe, inspiruje, zlepší vám náladu - tak proč si nesbalit batoh a nevyrazit za dalš&ia...
03.
Nov.
Blog
Začátek listopadu nám přináší chladnější dny, takže pokud jste ještě nenašli dokonalou zimn&ia...
31.
Oct.
Blog
Proč slavná německá outdoorová značka již více než čtyři desetiletí pomáhá dobrodruhům po celém světě...