sleva -10 % pro nové členy

pro všechny objednávky v hodnotě nad 2.000 Kč

Prohledejte web
Návod na správnou velikost obuvi
Blog
09.05.2023.
Blog

Návod na správnou velikost obuvi

09.05.2023.

Zamyslete se nad tím, kolik času denně strávíte v obuvi. Pravděpodobně jste tomu nevěnovali pozornost, ale nejméně dvě třetiny aktivního dne jste na nohou a vaše chodidla trpí neustálou zátěží. Proto je důležité, aby boty, které nosíte, měly správnou velikost. Výzkumy ukazují, že až 72 % lidí nosí nevhodné tenisky, což může vést k oteklým nohám, bolestivým puchýřům a deformacím chodidel. Abyste tomu předešli a usnadnili si každodenní aktivity, měli byste vědět, jak si změřit nohy a vybrat správnou velikost tenisek, ať už je kupujete v obchodě nebo online.

Jak změřit nohu?

Měření nohou doma je snadné. Před samotným měřením si obujte ponožky, které běžně nosíte k teniskám. Vezměte si pravítko, pásku, dva listy papíru a tužku. Jakmile budete mít toto všechno, je čas začít měřit.

Krok 1: K podložce přilepte list papíru, aby se při měření nepohyboval. Ujistěte se, že je papír přilepen k samému okraji stěny (jako na fotografii).

Krok 2: Postavte se rovně a položte nohu na list papíru tak, aby se pata dotýkala zdi za vámi. Tužkou směřující přímo dolů obkreslete na papír obrys chodidla. Označte zejména vrchol palce a konec paty.

Krok 3: Pomocí pravítka změřte délku chodidla, tj. vzdálenost mezi palcem a krajním bodem na patě.

4. krok: Tento postup opakujte i s druhou nohou.

 

Určení správné velikosti tenisek

Jakmile si změříte nohy, je čas začít hledat ty správné tenisky. Ať už jste si je vyzkoušeli osobně, nebo jste si je objednali online, první věc, kterou byste měli udělat, je vyzkoušet si nové tenisky chůzí kolem domu, procházkou nebo běháním. Abyste získali co nejlepší dojem, věnujte pozornost tomu, kolik místa mají vaše nohy při pohybu. I když s jistotou víte, že vám velikost sedí, je zásadní vyzkoušet samotný model, protože ne všechny tenisky jsou určeny pro všechny aktivity. Outdoorové, cvičební nebo běžecké tenisky poskytují různou úroveň podpory, pohodlí a stability, takže se vašemu chodidlu přizpůsobí zcela odlišným způsobem. Počítejte také s nepředvídatelnými okolnostmi, jako jsou otoky nohou v důsledku teplejšího počasí nebo dlouhé a náročné úseky, které musíte ujít, proto zvažte nákup tenisek o polovinu nebo celou velikost větších, než je standard.

Jak by měly vypadat tenisky pro různé aktivity

Tenisky pro každodenní aktivity nebo lifestylové tenisky by měly mít v oblasti prstů více místa. Proč? Pokud jsou tenisky v přední části příliš úzké, mohou omezovat svaly chodidla, "drtit" prsty a snižovat průtok krve, což vede k nepohodlí, otokům a puchýřům. Protože v těchto teniskách trávíte většinu dne, dbejte na to, aby byly vyrobeny z přírodních a lehkých materiálů, které se snadno tvarují a přizpůsobují chodidlu.

Běžecké tenisky by měly být jako ponožka - měly by vám dokonale padnout a v žádném bodě vás neomezovat. Pata a střední část chodidla musí být dobře fixovány, aby při běhu nedošlo ke zranění, zatímco v horní části tenisek by měl být dostatek místa, což je podle některých doporučení polovina šířky palce. Některé běžecké tenisky vedle standardních vyrábějí i širší typ modelu, takže pokud máte široké nohy, zejména v oblasti prstů, je vždy lepší zvolit tuto variantu.

Pokud jste příznivcem turistiky nebo jiných outdoorových aktivit, měly by vám tenisky dokonale padnout na nohu, abyste byli po celou dobu stabilní. Proto si vyberte užší tenisky, které vám poskytnou jistotu, ale bez nepříjemné těsnosti. Ujistěte se, že v nich můžete pohodlně pohybovat prsty na nohou. Také tenisky by měly být vpředu o odstín delší, protože při chůzi z kopce se prsty posouvají dopředu. Tenisky by neměly být příliš široké, aby pata neklouzala. Jediné, co při zdolávání náročných tras chcete, je stabilní krok, a ten vám správné outdoorové tenisky jistě poskytnou.

Jaro je ten správný čas na nákup nových tenisek. Vydejte se tedy na lov svého nového oblíbeného modelu a nezapomeňte na našeho průvodce hledáním správné velikosti tenisek. Buďte ke svým nohám šetrní - vyberte si adekvátní tenisky pro různé sporty i každodenní aktivity a poskytněte jim tu nejlepší oporu.

Tým Sport Vision

Podobné články

02.
Apr.
Novinky
Jedním z často diskutovaných témat ve fitness průmyslu je kardio a odbourávání tuků. Lidé se většinou...
29.
Feb.
Novinky
V tomto článku vám vysvětlíme vylepšení a výhody těchto tenisek ve srovnání s dřívěj&scar...
11.
Jan.
Blog
Vstup do nového roku může být ideální dobou pro stanovení cílů a předsevzetí, která vás budou ...
03.
Jan.
Blog
I když si možná myslíte, že když za oknem vidíte sníh, je bezpečnější zůstat doma pod peřinou a odložit běžeck&eacu...
18.
Dec.
Běh
Překážkové závody neboli závody OCR (obstacle course racing) jsou terénní závody, při kterých kromě u...
15.
Dec.
Novinky
Kolikrát jste přemýšleli o ideálním dárku na Nový rok? Někdy udělat radost svým blízkým...
11.
Dec.
Trénink
Ať už běháte, věnujete se fitness, jízdě na kole nebo jiné sportovní aktivitě, tato nedílná součást dá...
28.
Nov.
Novinky
Příroda vás rozhýbe, inspiruje, zlepší vám náladu - tak proč si nesbalit batoh a nevyrazit za dalš&ia...
03.
Nov.
Blog
Začátek listopadu nám přináší chladnější dny, takže pokud jste ještě nenašli dokonalou zimn&ia...
31.
Oct.
Blog
Proč slavná německá outdoorová značka již více než čtyři desetiletí pomáhá dobrodruhům po celém světě...