sleva -10 % pro nové členy

pro všechny objednávky v hodnotě nad 2.000 Kč

Prohledejte web
ROZLIŠUJETE OUTDOOROVOU OBUV PRO RŮZNÉ ÚČELY?
Blog
18.09.2023.
Blog

ROZLIŠUJETE OUTDOOROVOU OBUV PRO RŮZNÉ ÚČELY?

18.09.2023.

TRAIL VS. HIKING

V tomto průvodci výběrem správné obuvi pro outdoorové sporty porovnáváme výhody dvou typů obuvi pro tyto příležitosti. Každá trať má své specifické požadavky, stejně jako každý typ obuvi má svůj vlastní účel. Ať už jste vášnivým milovníkem přírody, nebo ve světě trailových aktivit teprve začínáte, je nezbytné mít správnou obuv. Otázka, jaký typ zvolit, závisí na povaze vašeho dobrodružství, ale vždy je důležité pečlivě zvážit možnosti, abyste si zajistili pohodlí a bezpečnost při svých aktivitách. Jsme zde, abychom vám poskytli jednoznačné odpovědi, ať už potřebujete tenisky na trailový běh, nebo na lezení.

Tenisky Trail

S rostoucí oblibou lehké výbavy pro všechny outdoorové sporty se do popředí zájmu dostává trailová běžecká obuv. Tyto modely vznikají kombinací designu turistické obuvi a klasické běžecké obuvi. Jedná se o typ tenisek, které se nosí venku, a horolezci je často volí, když se chtějí pohybovat rychle a snadno, ale s dodatečnou ochranou a podporou, dobrou přilnavostí, což je v podstatě vše, co je pro pohyb v terénu potřeba. Jsou navrženy tak, aby poskytovaly dodatečnou oporu v kamenitém a agresivnějším terénu ve srovnání s klasickou běžeckou obuví. Trailové běžecké boty lze používat od místních městských stezek až po horské trasy, pro krátké a nenáročné běhy nebo delší vytrvalostní dobrodružství, jedním slovem, tyto boty jsou extrémně přizpůsobivé. Výběrem lehkých tenisek chráníte své nohy a chodidla před zátěží během celého dne stráveného na stezce. Jsou vyrobeny s odolnou podrážkou a hutnou a pevnější mezipodešví. Jsou lehké a poskytují dodatečnou oporu v náročnějším terénu a chrání před uklouznutím na blátě nebo sypkém povrchu. Podrážka trailových tenisek má obvykle mnohem větší pružnost, a proto přispívá k mnohem většímu pohodlí při běhu ve srovnání s teniskami určenými pro turistiku. Mnozí zkušení turisté a chodci dávají přednost větší volnosti pohybu a větší citlivosti běžeckých tenisek, i když je třeba nějaký čas k získání síly, rovnováhy a jistoty na dlouhé vzdálenosti a v měnícím se terénu. Z tohoto důvodu, pokud jste začínající turista, doporučujeme z důvodu bezpečnosti tvrdší podrážku. Pro turistiku v letních měsících nebo v oblastech, kde se nevyhnete přechodu řeky, je žádoucí dobré odvětrávání a rychleschnoucí síťované materiály. Trailové tenisky jsou lehčí, pružnější a prodyšnější než turistické. V trailových teniskách sice můžete chodit na túry, ale nenabízejí takovou odolnost, oporu a ochranu jako specializované turistické tenisky, ale nabízejí větší rychlost a hbitost na úkor ochrany a opory, aby zůstaly pružné a lehké.

 

Turistické tenisky

Turistické tenisky jsou konstruovány jako pevné a odolné, určené pro sporty, které nevyžadují vysokou rychlost pohybu, a také jako podpora turistů a milovníků přírody, kteří potřebují dodatečnou ochranu na stezce. Horolezecké stezky jsou náročnější, nepřístupné, šikmé a vyžadují mnohem větší opatrnost ve srovnání s turistickými stezkami. Svrchní část turistické obuvi je často vyrobena z kůže nebo odolné nylonové síťoviny a obvykle má prvky, které jsou odolné proti vodě a chladu. Přestože je možné v těchto teniskách běhat, nedoporučujeme to. Tuhost turistických tenisek sníží vaši rychlost a obratnost. Modely s nízkou špičkou poskytnou větší flexibilitu, rychlost a hbitost na stezce, zatímco tenisky se střední špičkou poskytnou větší ochranu kotníku a oporu v náročném terénu. Obě varianty jsou vynikající pro jakýkoli druh procházky. Vše záleží na osobních preferencích a na tom, jak chcete, aby se vaše nohy při turistice cítily.

Obecně se podrážky turistických a trailových tenisek výrazně liší, pokud jde o dezén, směs pryže a tvrdost. Podrážka turistických tenisek je obvykle poměrně pevná, aby poskytovala dodatečnou oporu při pohybu v nerovném a potenciálně nebezpečném terénu, a má větší kramfleky, které zajišťují lepší přilnavost na blátivých, písčitých stezkách, když v cestě stojí kluzké kořeny stromů a sníh.

Pro turistiku mimo sezónu nebo v zimě je třeba dát přednost pevnějšímu svršku a obuvi s nepromokavou membránou. I když jsou k dispozici některé voděodolné trailové tenisky, pokud si vyberete turistické tenisky, najdete mnohem více voděodolných možností, což může zvýšit vaše šance na nalezení modelu, který vám bude vyhovovat. Pokud tedy hledáte skutečnou nepromokavou ochranu, budou turistické boty tou nejlepší volbou ze všech, protože konstrukce středního střihu zadrží podstatně více vody. Nepromokavost znamená zhoršenou prodyšnost, což může mít za následek, že nohy nebudou mít dobrou ventilaci, zejména během horkých, suchých dnů a při značné námaze.

Správná obuv pro vaše výpravy

Nemůžeme říci, že tyto a tyto tenisky jsou lepší než turistické, nebo naopak, jen slouží různým potřebám. To, jaké si vyberete, do značné míry závisí na dobrodružství, na které se vydáváte, na terénu, který potřebujete překonat, na vzdálenosti, kterou překonáváte, a na tom, jak velkou hmotnost nesete. Trailové boty jsou pro vás vhodné, pokud chcete být lehcí a hbití. Pokud máte v plánu absolvovat extrémně náročnou túru a překonávat dlouhé vzdálenosti nebo jste připraveni na výstupy s těžkým batohem, jsou pro vás vhodné turistické.

 

Připravit, jdeme na to!

Jakmile poznáte rozdíl mezi trailovou a turistickou obuví, rozhodněte se a vyrazte do akce! Bez ohledu na to, pro kterou obuv se rozhodnete, je důležité si uvědomit, že příprava a další informace o výhodách a nevýhodách jednotlivých možností jsou klíčem k tomu, abyste si mohli užívat pobyt v přírodě. Nakonec je rozhodnutí na vás a v našem internetovém obchodě jistě najdete ideální model pro vaše "off road" dobrodružství.

Tým Sport Vision

Podobné články

02.
Apr.
Novinky
Jedním z často diskutovaných témat ve fitness průmyslu je kardio a odbourávání tuků. Lidé se většinou...
29.
Feb.
Novinky
V tomto článku vám vysvětlíme vylepšení a výhody těchto tenisek ve srovnání s dřívěj&scar...
11.
Jan.
Blog
Vstup do nového roku může být ideální dobou pro stanovení cílů a předsevzetí, která vás budou ...
03.
Jan.
Blog
I když si možná myslíte, že když za oknem vidíte sníh, je bezpečnější zůstat doma pod peřinou a odložit běžeck&eacu...
18.
Dec.
Běh
Překážkové závody neboli závody OCR (obstacle course racing) jsou terénní závody, při kterých kromě u...
15.
Dec.
Novinky
Kolikrát jste přemýšleli o ideálním dárku na Nový rok? Někdy udělat radost svým blízkým...
11.
Dec.
Trénink
Ať už běháte, věnujete se fitness, jízdě na kole nebo jiné sportovní aktivitě, tato nedílná součást dá...
28.
Nov.
Novinky
Příroda vás rozhýbe, inspiruje, zlepší vám náladu - tak proč si nesbalit batoh a nevyrazit za dalš&ia...
03.
Nov.
Blog
Začátek listopadu nám přináší chladnější dny, takže pokud jste ještě nenašli dokonalou zimn&ia...
31.
Oct.
Blog
Proč slavná německá outdoorová značka již více než čtyři desetiletí pomáhá dobrodruhům po celém světě...