sleva -10 % pro nové členy

pro všechny objednávky v hodnotě nad 2.000 Kč

Prohledejte web
NAVRAŤTE SVÉMU ŠKOLNÍMU BATOHU ZAŠLOU SLÁVU: TIPY PRO SPRÁVNÉ ČIŠTĚNÍ BATOHU
Blog
01.09.2023.
Blog

NAVRAŤTE SVÉMU ŠKOLNÍMU BATOHU ZAŠLOU SLÁVU: TIPY PRO SPRÁVNÉ ČIŠTĚNÍ BATOHU

01.09.2023.

Pokud máte kvalitní školní batoh, budete ho používat rok co rok, dokud z něj nevyrostete a nepředáte ho mladšímu žákovi. Při každodenních činnostech se batoh snadno zašpiní, zejména když je neustále v kontaktu s různými povrchy a předměty, které se v něm přenášejí. Na vnějším povrchu se zachycuje prach, zatímco uvnitř se hromadí nečistoty, proto je velmi důležité batoh pravidelně udržovat, aby byl zdravý. To platí zejména po jeho celoročním nošení a v předvečer nového školního roku a cvičební sezóny. Níže vám nabízíme několik tipů, jak správně vyprat batoh nebo školní tašku, aby první zářijový den zářila.

ZVOLTE SI ZPŮSOB ANIŽ BY SE BATOH POŠKODIL

 

Existují dva způsoby praní: můžete použít pračku nebo prát ručně. Než se do akce pustíte, podívejte se do návodu k údržbě, který je obvykle uveden na vnitřním štítku a popisuje, jak batoh udržovat, aby vždy vypadal čistě a upraveně. Je velmi důležité zvolit vhodný způsob praní v závislosti na materiálu a dodržovat pokyny výrobce, abyste prodloužili, nikoli zkrátili jeho životnost. Pokud je na štítku uvedeno, že se nemá namáčet, použijte k otření znečištěných míst vlhký hadřík a trochu jemného prostředku na mytí nádobí. Pokud batoh nemá štítek, před praním celého batohu nejprve otestujte čištění malé plochy a vnitřku. Většinu batohů můžete prát v pračce při nižších teplotách s použitím cyklů pro jemné materiály: plátno, polyester a nylon. Pokud je batoh vyroben z kůže nebo s citlivými ozdobami a doplňky, měl by se prát pouze v ruce.

PŘÍPRAVEK A POTŘEBNÉ ČISTICÍ PROSTŘEDKY

Při výběru způsobu mytí je velmi důležité, abyste měli vše, co potřebujete k řádnému provedení práce. Přípravky, které budete potřebovat, se mohou lišit v závislosti na tom, zda se rozhodnete pro praní v pračce nebo ruční praní. Základní položky, které byste měli mít pro obě metody: houbičku nebo hadřík, kartáč s měkkými štětinami, odstraňovač skvrn, jemný prací prostředek, který neobsahuje bělidla. Při praní v pračce budete také potřebovat ochrannou síťovinu nebo bílý povlak na polštář, do kterého batoh před praním vložíte, aby se v pračce nepoškodil. Pokud jste se rozhodli pro ruční praní, budete potřebovat také větší nádobu, kterou naplníte vlažnou vodou, a ručník na sušení. Je velmi důležité, abyste si batoh před praním připravili tak, že z něj vyjmete vše, co můžete, a odstraníte všechny části, které lze oddělit, jako jsou popruhy a kapsy, protože je lze účinněji prát odděleně. Proces přípravy zahrnuje také vyčištění vnitřku batohu od prachu a drobků. Batoh vyklepejte nad odpadkovým košem, a pokud jsou v záhybech a kolem okrajů nečistoty, které nelze snadno odstranit, můžete použít ruční vysavač nebo kartáč.

OŠETŘENÍ SKVRN

Pokud jsou na batohu viditelné skvrny, bylo by nejlepší je před praním ošetřit zvlášť, aby se zajistilo jejich účinné odstranění. Naneste odstraňovač skvrn na hadřík nebo houbičku a namočte skvrny na batohu. Nechte roztok působit 30 minut a poté je jemně vydrhněte. Pokud používáte silnější přípravek, najděte si návod k použití na výrobku a řiďte se informacemi o době působení, abyste nepoškodili tkaninu.

PRANÍ

Pokud se rozhodnete batoh vyprat v pračce, postupujte podle níže uvedených kroků:

  • Rozepněte všechny zipy na batohu, otočte jej naruby a vložte jej do síťovaného sáčku nebo povlaku na polštář, aby se popruhy a části batohu nezachytily do bubnu a nepoškodily se.
  • Vložte batoh do pračky.
  • Přidejte jemný prací prostředek bez bělidel a zapněte šetrný prací cyklus při nízkých teplotách.

 

RUČNÍ PRANÍ

Pokud je na štítku batohu uvedeno, že jej nemáte dávat do pračky, musíte jej prát v ruce.

  • Naplňte velkou nádobu vlažnou vodou (horká voda může poškodit barvu a tkaninu). Přidejte trochu pracího prostředku.
  • Vnější povrchy vyčistěte měkkým kartáčem nebo hadříkem, zaměřte se zejména na znečištěná místa a skvrny. Otočte batoh naruby a vyperte vnitřek.
  • Znečištěnou vodu vylijte a naplňte nádobu studenou vodou. Důkladně ji opláchněte a nechte odkapat.
  • Zabalte batoh do ručníku, aby se do něj vsákla přebytečná voda.

SUŠENÍ - JE BEZPEČNÉ SUŠIT BATOH V SUŠIČCE?

Po vyprání, bez ohledu na zvolenou metodu, je nejlepší nechat batoh uschnout na vzduchu. Vyhněte se přímému slunečnímu záření nebo použití sušičky, protože teplo může poškodit materiály a slunce může vyblednout barvy. Všechny kapsy nechte otevřené a batoh pověste k sušení na místo, kde cirkuluje vzduch. To pomůže úplnému a rychlejšímu odpaření vlhkosti ze všech částí, které obvykle trvá 24 až 36 hodin.

Pravidelné praní batohu přispívá k jeho svěžímu a upravenému vzhledu a je velmi důležité, abyste ho prováděli správně, aby vaše činnost neurychlila opotřebení látky, nepřispěla k vyblednutí barvy nebo roztržení švů a jinému poškození. Zajistěte, aby vám vydržel co nejdéle. Není nutné kupovat každý rok nový školní batoh, protože výrobci neustále pracují na tom, aby materiály byly co nejodolnější, barvy stabilní a výkonnost na nejvyšší úrovni po všechny roky používání. Vybírejte moudře, ať vám slouží dlouho!

Váš Sport Vision

Podobné články

02.
Apr.
Novinky
Jedním z často diskutovaných témat ve fitness průmyslu je kardio a odbourávání tuků. Lidé se většinou...
29.
Feb.
Novinky
V tomto článku vám vysvětlíme vylepšení a výhody těchto tenisek ve srovnání s dřívěj&scar...
11.
Jan.
Blog
Vstup do nového roku může být ideální dobou pro stanovení cílů a předsevzetí, která vás budou ...
03.
Jan.
Blog
I když si možná myslíte, že když za oknem vidíte sníh, je bezpečnější zůstat doma pod peřinou a odložit běžeck&eacu...
18.
Dec.
Běh
Překážkové závody neboli závody OCR (obstacle course racing) jsou terénní závody, při kterých kromě u...
15.
Dec.
Novinky
Kolikrát jste přemýšleli o ideálním dárku na Nový rok? Někdy udělat radost svým blízkým...
11.
Dec.
Trénink
Ať už běháte, věnujete se fitness, jízdě na kole nebo jiné sportovní aktivitě, tato nedílná součást dá...
28.
Nov.
Novinky
Příroda vás rozhýbe, inspiruje, zlepší vám náladu - tak proč si nesbalit batoh a nevyrazit za dalš&ia...
03.
Nov.
Blog
Začátek listopadu nám přináší chladnější dny, takže pokud jste ještě nenašli dokonalou zimn&ia...
31.
Oct.
Blog
Proč slavná německá outdoorová značka již více než čtyři desetiletí pomáhá dobrodruhům po celém světě...