sleva -10 % pro nové členy

pro všechny objednávky v hodnotě nad 2.000 Kč

Prohledejte web
CO JE VYHOŘENÍ A JAK SE MU VYHNOUT
Blog
08.09.2023.
Blog

CO JE VYHOŘENÍ A JAK SE MU VYHNOUT

08.09.2023.

V nekompromisní honbě za úspěchem se při tréninku často dostáváme až na hranici své vytrvalosti. Snaha o dokonalý fyzický vzhled a zdraví v kombinaci se stále se zvyšujícími nároky moderního života vede k vyhoření při cvičení. Tento jev je ve sportu znám již dlouho a postihuje lidi v různých oblastech. Cvičební vyhoření, známé také jako syndrom přetrénování, je stav fyzického, duševního a emocionálního vyčerpání způsobený nadměrným a intenzivním tréninkem. Dochází k němu, když jsou tělo a mysl vystaveny neustálému stresu bez dostatečného času na odpočinek a regeneraci. To, co je považováno za odhodlání a vytrvalost, může rychle vést k syndromu přetrénování.

Vysoce intenzivní trénink a jeho důsledky

Přílišná touha dosáhnout při tréninku určitých cílů nás často vede k tomu, že se tlačíme za hranice svých možností, aniž bychom věnovali pozornost vyčerpání, které se objevuje jako varovný signál. Postupem času se schopnost těla přizpůsobit se a zotavit se stále více snižuje, což vede k řadě fyzických a psychických příznaků.

Fyzické příznaky a zotavení z vyhoření

Vyhoření při cvičení se projevuje různými způsoby. Objevuje se chronická únava a vyčerpání, často doprovázené dlouhodobou svalovou ztuhlostí a přetrvávající bolestí. Projevuje se snížená výkonnost při cvičení, a to navzdory neustálému tréninkovému úsilí. Poruchy spánku a chuti k jídlu mohou problém ještě zhoršit a vytvořit začarovaný kruh, který narušuje cvičení i celkovou náladu. Pokud se u vás objeví příznaky, jako je silná bolest a každodenní vyčerpání, dopřejte svému tělu dostatek času na zotavení. Všichni někdy pociťujeme bolest nebo únavu po náročném tréninku, ale pokud se to děje téměř každý den nebo se to stává nesnesitelným, vaše tělo vám říká, že si máte dát pauzu. Dopřejte si den nebo dva odpočinku u oblíbeného filmu nebo masírování bolavých svalů pěnovým válcem a nevyčítejte si to. Vaše tělo vám poděkuje, až přijde čas znovu si obout tréninkové boty. Pokud se prostě necítíte dobře při pomyšlení na pravidelný tvrdý trénink nebo vás trochu bolí předchozí trénink, nemusí být nutné strávit celý den na gauči. Tato situace je skvělou příležitostí věnovat jeden den aktivitě. Vyberte si aktivitu, která doplní váš pravidelný trénink. Jóga, pěší turistika nebo jízda na kole jsou jen některé způsoby, jak být aktivní a zároveň si odpočinout od své běžné rutiny.

Běžné psychologické příznaky vyhoření ve fitness

Psychické a emocionální účinky následují po fyzických účincích. Lidé, u nichž dochází k vyhoření z cvičení, mohou mít pocity podrážděnosti, deprese a úzkosti. Snižuje se jejich motivace a ztrácejí zájem o činnosti, které je dříve bavily. Pocity zklamání a ztráty sebedůvěry podkopávají víru v sebe sama a dále přispívají k cyklu vyhoření. Pokud zjistíte, že vás během cvičení nic nebaví nebo nudí, je čas změnit směr a zkusit něco nového. Rutina a důslednost nejsou nepřítelem, ale někdy je třeba vyzkoušet nové věci, které ve vás vzbudí nadšení a umožní vám získat nové dovednosti. Vystupte ze své komfortní zóny a prozkoumejte, co nabízí posilovna, do které chodíte, nebo zkuste sport, který se vám vždy zdál přitažlivý. Dejte si novou výzvu, která vám pročistí mysl a vrátí chuť začít znovu. Pokud se potýkáte s tím, že vám cvičení přestává stačit jako relaxační ventil po stresových situacích, máte časté výkyvy nálad mezi podrážděností, frustrací nebo smutkem, protože vám cvičení nepomáhá cítit se lépe, může jít o jeden z příznaků psychického vyhoření. V takovém případě doporučujeme dopřát si masáž nebo relaxační proceduru v lázeňském centru. Bavte se a dělejte něco, co vám v danou chvíli dělá radost, abyste si pročistili mysl. Doporučujeme udělat si přestávku a setkat se s přáteli a rodinou, kteří vám mohou zlepšit náladu.

Jak se vyhnout fitness vyhoření

Abyste se vyhnuli vyhoření při cvičení nebo ho překonali, je důležité zaujmout komplexní přístup. Rozpoznání příznaků a symptomů je klíčové, protože může zabránit dlouhodobým následkům. Zásadní význam má podpora otevřené komunikace a poskytování podpory a klíčovou roli hrají také trenéři a školitelé, kteří vytvářejí cvičební programy zahrnující období aktivní regenerace a odpočinku. Prioritou by měla být osvěta o důležitosti vyváženosti intenzivního tréninku s řádným odpočinkem. Takový přístup rozvíjí zdravé návyky a udržitelné tréninkové režimy. Naslouchejte svému tělu a zaveďte do svého tréninkového úboru několik zajímavých novinek, které rozbijí monotónnost.

Tým Sport Vision

Podobné články

02.
Apr.
Novinky
Jedním z často diskutovaných témat ve fitness průmyslu je kardio a odbourávání tuků. Lidé se většinou...
29.
Feb.
Novinky
V tomto článku vám vysvětlíme vylepšení a výhody těchto tenisek ve srovnání s dřívěj&scar...
11.
Jan.
Blog
Vstup do nového roku může být ideální dobou pro stanovení cílů a předsevzetí, která vás budou ...
03.
Jan.
Blog
I když si možná myslíte, že když za oknem vidíte sníh, je bezpečnější zůstat doma pod peřinou a odložit běžeck&eacu...
18.
Dec.
Běh
Překážkové závody neboli závody OCR (obstacle course racing) jsou terénní závody, při kterých kromě u...
15.
Dec.
Novinky
Kolikrát jste přemýšleli o ideálním dárku na Nový rok? Někdy udělat radost svým blízkým...
11.
Dec.
Trénink
Ať už běháte, věnujete se fitness, jízdě na kole nebo jiné sportovní aktivitě, tato nedílná součást dá...
28.
Nov.
Novinky
Příroda vás rozhýbe, inspiruje, zlepší vám náladu - tak proč si nesbalit batoh a nevyrazit za dalš&ia...
03.
Nov.
Blog
Začátek listopadu nám přináší chladnější dny, takže pokud jste ještě nenašli dokonalou zimn&ia...
31.
Oct.
Blog
Proč slavná německá outdoorová značka již více než čtyři desetiletí pomáhá dobrodruhům po celém světě...