sleva -10 % pro nové členy

pro všechny objednávky v hodnotě nad 2.000 Kč

Prohledejte web
TIPY PRO BEZPEČNÝ BĚH V ZIMĚ
TIPY PRO BEZPEČNÝ BĚH V ZIMĚ
Blog
03.01.2024.
Blog

TIPY PRO BEZPEČNÝ BĚH V ZIMĚ

03.01.2024.

I když si možná myslíte, že když za oknem vidíte sníh, je bezpečnější zůstat doma pod peřinou a odložit běžecké boty až do jara, nemusí to být pravda. Běhání v chladnějším počasí má své výhody, pokud dodržujeme několik důležitých kroků, abychom si zachovali zdraví a imunitu.

VÝHODY BĚHÁNÍ V CHLADNĚJŠÍM POČASÍ

  • Aerobik je druh aktivity, která je nesmírně důležitá pro zdraví kardiovaskulárního systému. Svižná chůze, běh, jízda na kole nebo cokoli podobného po dobu 150 minut týdně výrazně zvyšuje kapacitu plic a srdce. Bez ohledu na to, že je zima, byste s tímto typem aktivity neměli přestat, jen se na ni musíte řádně připravit.
  • Chladné počasí může dále zlepšit náš metabolismus, protože při aktivitách v nižších teplotách se spalují další kalorie k dosažení optimální tělesné teploty.
  • Aklimatizace těla na aktivity v chladném počasí může posílit náš imunitní systém a zabránit častému nachlazení během zimy.
  • Neměli bychom také zanedbávat své duševní zdraví, které je v zimních dnech mnohem citlivější, zejména když nesvítí slunce. Jsme náchylnější uzavřít se do sebe, déle polehávat a vyhýbat se fyzickým aktivitám. Několik dlouhých procházek týdně ve sněhu nebo lehký běh nás posílí fyzicky i psychicky a výrazně zvýší hladinu hormonů štěstí.
  • Pomyslete na to, o kolik rychlejší a zdatnější budete na jaře, pokud budete v zimě pokračovat v tréninku, na rozdíl od bolestivého návratu k běhání po několikaměsíční pauze.

DŮLEŽITÉ TIPY PRO ZIMNÍ BĚH

  • Než vyrazíte z domu běhat, zkontrolujte předpověď počasí. Pokud vidíte, že bude sněžit nebo pršet, bude možná rozumnější nahradit běh v ten den tréninkem v hale nebo běháním na běžeckém pásu.
  • Vhodné oblečení je obzvlášť důležitá věc, protože nám může usnadnit a zkrášlit běh a hlavně udržet naše zdraví. Vrstvené oblečení z dobře zvolených materiálů, teplé ponožky, rukavice, čepice nebo čelenka a také nepromokavé tenisky jsou nezbytnou výbavou, bez které byste v zimě neměli vyrazit běhat.
  • Víte, že v chladném počasí vám bude trvat mnohem déle, než zahřejete svaly a dosáhnete optimální tělesné teploty, proto se snažte jít pomaleji než obvykle a nechte toto pomalejší tempo trvat déle, dokud se nebudete cítit zahřátí a připraveni zvýšit tempo. protože je den kratší a může vás zastihnout tma, nezapomeňte, že viditelnost je horší i pro řidiče, zejména pokud vás zastihne déšť na silnici. Z těchto důvodů je dobré nosit reflexní, křiklavé nebo ve tmě svítící barvy. Nyní má spousta zimního závodního oblečení na sobě části, které jsou viditelné ve tmě právě z těchto důvodů, takže pokud takový kousek uvidíte v obchodě, určitě si ho kupte. Pokud neběháte ve městě, ale v přírodě, pak je pro vás čelovka tou správnou volbou.

Doufám, že vám tyto tipy pomohou. Užijte si to a šťastný běh!

Anica Radosavljević @anicateretanica

 

Podobné články

02.
Apr.
Novinky
Jedním z často diskutovaných témat ve fitness průmyslu je kardio a odbourávání tuků. Lidé se většinou...
29.
Feb.
Novinky
V tomto článku vám vysvětlíme vylepšení a výhody těchto tenisek ve srovnání s dřívěj&scar...
11.
Jan.
Blog
Vstup do nového roku může být ideální dobou pro stanovení cílů a předsevzetí, která vás budou ...
18.
Dec.
Běh
Překážkové závody neboli závody OCR (obstacle course racing) jsou terénní závody, při kterých kromě u...
15.
Dec.
Novinky
Kolikrát jste přemýšleli o ideálním dárku na Nový rok? Někdy udělat radost svým blízkým...
11.
Dec.
Trénink
Ať už běháte, věnujete se fitness, jízdě na kole nebo jiné sportovní aktivitě, tato nedílná součást dá...
28.
Nov.
Novinky
Příroda vás rozhýbe, inspiruje, zlepší vám náladu - tak proč si nesbalit batoh a nevyrazit za dalš&ia...
03.
Nov.
Blog
Začátek listopadu nám přináší chladnější dny, takže pokud jste ještě nenašli dokonalou zimn&ia...
31.
Oct.
Blog
Proč slavná německá outdoorová značka již více než čtyři desetiletí pomáhá dobrodruhům po celém světě...
20.
Oct.
Blog
Flexibilita je stejně důležitá jako síla. Flexibilita a mobilita umožňují tkáním a kloubům pohybovat se v plném roz...