sleva -10 % pro nové členy

pro všechny objednávky v hodnotě nad 2.000 Kč

Prohledejte web
ZKUŠENÍ LYŽAŘI RADÍ: JAK SI VYBRAT SPRÁVNÉ LYŽAŘSKÉ VYBAVENÍ
Zajímavosti
16.03.2023.
Zajímavosti

ZKUŠENÍ LYŽAŘI RADÍ: JAK SI VYBRAT SPRÁVNÉ LYŽAŘSKÉ VYBAVENÍ

16.03.2023.

Pokud jde o outdoorové aktivity, poslední věc, kterou chcete, je být venku při teplotách pod nulou v chladném a mokrém oblečení. Milovníci zimních sportů dobře vědí, že se správně zvoleným vybavením je lyžování skutečným potěšením pro mysl i tělo. Dobré lyžařské vybavení se skládá ze dvou věcí: vrstvení a funkčnosti. V dnešní době je opravdu široký výběr oblečení a obuvi, ale i lyžařského vybavení, a tak vyvstává otázka, co si vzít na sebe, abyste zůstali v suchu a teple, a abyste se mohli soustředit na to nejdůležitější – zábavu a radost.

 

ZÁKLADNÍ PRAVIDLO PRO VŠECHNY LYŽAŘE – OBLÉKAT SE VE VRSTVÁCH

Oblékání ve více tenkých vrstvách pomáhá udržet teplý vzduch v blízkosti pokožky a je mnohem lepší volbou než nosit jen jednu tlustou péřovou bundu. Potřebujete tři vrstvy a každá z nich má svou funkci. Základní vrstvu tvoří termoprádlo vyrobené ze syntetických materiálů, jako je polyester, nebo přírodních materiálů, jako je merino vlna. Úkolem základní vrstvy je aktivně absorbovat pot z pokožky tak, aby se rychle a snadno odpařoval. Bavlna není v žádném případě vhodná pro tento typ oblečení, protože absorbuje pot bez dalšího odpařování a myslíme si, že nechcete nosit těžké, studené a mokré bavlněné tričko, když jsou teploty pod nulou. Střední vrstvu obvykle tvoří tenké fleecové mikiny. Ty vás udrží v teple, bez dalších zátěží. Když je velmi chladno, mohou to být dva takové kusy oblečení. Nezapomeňte, že vzduch mezi vrstvami je dobrým izolátorem. A konečně, po střední vrstvě, je čas na lyžařské bundy a kalhoty.

 

LYŽAŘSKÉ BUNDY A KALHOTY JAKO KLÍČOVÉ PRODUKTY PRO UDRŽENÍ POHODLÍ

Existuje několik typů lyžařských bund v závislosti na tom, na co je potřebujete. V široké nabídce lyžařských bund jsou čtyři styly - pohodlné a teplé bundy s izolací, lehké a víceúčelové, tzv. skořepinové bundy, bundy 3 v 1 a strečové a prodyšné softshellové bundy. S výjimkou softshellu je většina lyžařských bund nepromokavá a nabízí pevnou ochranu proti sněhu a větru. Mají trvanlivé, vodoodpudivé (DWR) vrstvy na vnější straně, které odpuzují vlhkost, pevné švy a vnitřní membrány zabraňující pronikání vody. Materiál Gore-Tex je již léta standardem mezi prémiovými lyžařskými bundami a je známý tím, že je odolný, odolný a spolehlivý v drsných podmínkách. FUTURELIGHT je odpovědí The North Face na technologii Gore-Tex, která zahrnuje lehkou membránu v kombinaci s tkaninami DryVent pro další vrstvu výkonu.

 

ZNAČENÍ, KTERÉ POTŘEBUJETE ZNÁT PŘI VÝBĚRU LYŽAŘSKÉHO OBLEČENÍ

Když se ponoříte trochu hlouběji při hledání lyžařské bundy, narazíte na značení 2L a 3L. Odkazují na vrstvení a odkazují na způsob, jakým je bunda vyrobena. Dvouvrstvá struktura spojuje vnější vrstvu bundy s nepromokavou membránou a speciální síťovanou podšívkou. Třívrstvá struktura spojuje tři části: tkaninu vnější vrstvy, vnitřní membránu a podšívku z hladké tkaniny.

Nepromokavost bundy je stupnice, která ukazuje, kolik vody tkanina vydrží, než propustí vlhkost. Je označeno "mm", a aby vám usnadnilo výběr, mějte na paměti, že univerzální lyžařské vybavení má zřídka označení pod 10 000 mm vodotěsnosti. Oblečení s nepromokavostí 15 000 mm je spolehlivé a odolné pro zimní radovánky na horách za každého počasí, zatímco vše nad 20 000 mm je určeno pro seriózní výkon.

 

Na druhou stranu, prodyšnost je jednoduše množství vodní páry, která může být uvolněna přes tkaninu. Vysoce prodyšná bunda vám nezabrání pocení – ale umožní vodní páře vylučované kůží projít látkou a uvolnit se. Prodyšnost je dána "g/m2/24" a měří množství vlhkosti v hmotě, která může projít čtverečním metrem tkaniny za 24 hodin. 10 000-20 000 je standardní a odvede slušnou práci při odstraňování přebytečného tepla a vlhkosti.

Co se bude hodit, kromě jiného, co již bylo zmíněno výše, jsou otvory na zip v podpaží, které pomáhají odpařovat vlhkost, řada kapes pro dobrou organizaci věcí, které potřebujete na sjezdovce, stejně jako další funkce, jako je kapuce a takzvaná prachová sukně. Prachová sukně je spojena s bundou v blízkosti pasu a její zapínání pomáhá zabránit vniknutí sněhu při pádu nebo když se ocitnete v hlubokém sněhu.

Když mluvíme o lyžařských kalhotách, musí být také nepromokavé a prodyšné, takže při jejich výběru nezapomeňte na zmíněné značení. Svařované švy také zabraňují pronikání vlhkosti. Můžete si vybrat mezi kalhotami s kšandy nebo bez nich a kalhoty, které nabízejí svobodu pohybu, jsou ideální, takže je vhodnější, aby měly ergonomický střih a větší pružnost tkaniny. Samozřejmostí jsou funkční kapsy a gama, abyste se mohli soustředit na svahu bez rozptýlení.

 

NEZAPOMEŇTE NA FUNKČNÍ LYŽAŘSKÉ DOPLŇKY

Dobře zvolené základní, střední a vnější vrstvy lyžařského oblečení jsou klíčové. Doplňky jsou však také důležité pro zajištění funkčnosti a bezpečnosti na trati. V našem internetovém obchodě najdete široký výběr nejen bund, kalhot a lyžařských kompletů, ale také ponožek, rukavic, brýlí a čepic, abyste byli připraveni zvládnout i ty nejchladnější dny na sjezdovce.

Tým Sport Vision

Podobné články

16.
Mar.
Zajímavosti
Přinášíme vám pár skvělých tipů na nákup dárku pro milovanou osobu k Valentýnu.
16.
Mar.
Zajímavosti
Začala sváteční euforie a s ní i nakupování dárků. Pokud jsou mezi vašimi přáteli a rodinnými ...