sleva -10 % pro nové členy

pro všechny objednávky v hodnotě nad 2.000 Kč

Prohledejte web
TRAILOVÝ BĚH A ZÁVODNÍ VÝBAVA OCR
Blog
05.06.2023.
Blog

TRAILOVÝ BĚH A ZÁVODNÍ VÝBAVA OCR

05.06.2023.

Trailové běhy a závody OCR (Překážkový závod) jsou u nás stále populárnější a rozšířenější. Víkend v přírodě, fyzická aktivita, společenský život a k tomu všemu zasloužená medaile jako odměna za námahu se stává stále běžnější rutinou rekreačních i profesionálních běžců.

Kromě fyzické přípravy hraje někdy velkou roli i vybavení, které máme pro daný typ aktivity. Aby tato krásná disciplína byla zábavnější a méně utrpení, je velmi důležité, aby byly pokryty všechny položky přípravy. Jako člověk, který se tomuto sportu intenzivně věnuje již tři roky, se s vámi podělím o několik tipů týkajících se vybavení, abyste nedělali chyby, kterých se nejčastěji dopouštějí začátečníci.

Nejdůležitější je, abyste měli dobrou fyzickou přípravu a zázemí pro takové úsilí. Dalším důležitým bodem je správná výživa před závodem, během něj i po něm a také dobrá hydratace. Třetí nejdůležitější věcí, která je zároveň tématem tohoto blogu, je vybavení. Kromě toho, že dobré vybavení dobře vypadá a motivuje nás (zejména dámskou část populace) hraje někdy významnou roli při výkonu jak v tréninku, tak při závodech.

Dle mého názoru je nejdůležitější součástí výbavy správná obuv. Zbytek výstroje, i když není nejvhodnější, vás příliš neohrozí, může vás pouze zpomalit. Pokud ale tenisky nejsou správné, může dojít k různým zraněním - bolesti prstů, pokud jsou tenisky těsné, vyvrtnutí kloubu, pokud tenisky nejsou stabilní, nebo uklouznutí, pádu a zranění dalších částí těla, pokud podrážka tenisky nemá dostatečně dobrou přilnavost. Proto vybírejte trailovou obuv s dobrou podrážkou, která je lehká, flexibilní a přitom dostatečně pevná.

Co se týče oblečení, je důležité, aby v případě promočení rychle uschlo, proto doporučuji syntetické materiály nebo trička Dri-Fit a legíny/kraťasy. Syntetika rychle schne ve větru, i když je na vás, zatímco bavlna dlouho zadržuje vodu a vytváří chladivý pocit. Pokud fouká vítr, doporučuje se nosit přes tričko windstopper. Mějte na paměti, že byste se neměli příliš zahřívat, protože běh zvyšuje tělesnou teplotu. Pokud je venku 10 stupňů, oblečte se, jako by bylo 20 (vždy počítejte +10 stupňů od aktuální venkovní teploty).

Nejdůležitější je především poslouchat své tělo, běhat chytře, užívat si a po každém závodě se těšit na další. Použijte některé z těchto tipů a uvidíme se na trati!

anicateretanica

Podobné články

02.
Apr.
Novinky
Jedním z často diskutovaných témat ve fitness průmyslu je kardio a odbourávání tuků. Lidé se většinou...
29.
Feb.
Novinky
V tomto článku vám vysvětlíme vylepšení a výhody těchto tenisek ve srovnání s dřívěj&scar...
11.
Jan.
Blog
Vstup do nového roku může být ideální dobou pro stanovení cílů a předsevzetí, která vás budou ...
03.
Jan.
Blog
I když si možná myslíte, že když za oknem vidíte sníh, je bezpečnější zůstat doma pod peřinou a odložit běžeck&eacu...
18.
Dec.
Běh
Překážkové závody neboli závody OCR (obstacle course racing) jsou terénní závody, při kterých kromě u...
15.
Dec.
Novinky
Kolikrát jste přemýšleli o ideálním dárku na Nový rok? Někdy udělat radost svým blízkým...
11.
Dec.
Trénink
Ať už běháte, věnujete se fitness, jízdě na kole nebo jiné sportovní aktivitě, tato nedílná součást dá...
28.
Nov.
Novinky
Příroda vás rozhýbe, inspiruje, zlepší vám náladu - tak proč si nesbalit batoh a nevyrazit za dalš&ia...
03.
Nov.
Blog
Začátek listopadu nám přináší chladnější dny, takže pokud jste ještě nenašli dokonalou zimn&ia...
31.
Oct.
Blog
Proč slavná německá outdoorová značka již více než čtyři desetiletí pomáhá dobrodruhům po celém světě...