sleva -10 % pro nové členy

pro všechny objednávky v hodnotě nad 2.000 Kč

Prohledejte web
RÁNO, ODPOLEDNE NEBO VEČER - Kdy je nejlepší čas na běhání?
RÁNO, ODPOLEDNE NEBO VEČER - Kdy je nejlepší čas na běhání?
Blog
04.10.2023.
Blog

RÁNO, ODPOLEDNE NEBO VEČER - Kdy je nejlepší čas na běhání?

04.10.2023.

Je lepší běhat ráno nebo večer? A co ostatní části dne? Někteří běžci volí časy aktivit podle svého denního režimu, který nemají rádi nebo ho nemohou změnit. Jiní se však zajímají o zdravotní přínosy běhu v určitou denní dobu. Ačkoli se vkus liší, téměř každý běžec má své vlastní ideální načasování a důvody, proč je právě tento čas pro běh nejvhodnější.

Ve zbytku textu se budeme zabývat výhodami a nevýhodami běhání ráno, přes den a večer - tedy tím, která doba přináší nejvíce výhod. Pro všechny běžecké nadšence je tato otázka často diskutovanou otázkou. Abychom našli odpovědi a pomohli vám najít ideální čas pro běh, prozkoumali jsme výhody a nevýhody běhání ráno, přes den a večer.

Běhání ráno: Běžte na ranní běh: energický začátek dne

Ranní běh má řadu výhod. Běžci, kteří dávají přednost této možnosti, zdůrazňují, že ranní fyzická aktivita jim dodává energii na celý den, zatímco těm, kterým chybí motivace, může ranní běhání pomoci vytvořit zdravou rutinu. Pokud se snažíte zhubnout, běhání brzy ráno povzbuzuje tělo ke spalování tuků. Mezi výhody patří zvýšená koncentrace během hodin strávených studiem nebo v práci, nižší krevní tlak a lepší spánek. Další výhodou je vyšší obsah kyslíku v ranním vzduchu, který usnadňuje dýchání. Pokud se však rozhodnete běhat ráno, kdy vaše svaly nejsou dostatečně připravené, můžete pocítit pocit ztuhlosti a napětí, který se dostaví ihned po probuzení. Tato nevýhoda ranního běhu znamená nedostatečnou kontrolu a koordinaci pohybů. Pokud se tedy rozhodnete cvičit ráno, dobře se předtím vyspěte a řádně se zahřejte, abyste se těmto nepříjemnostem vyhnuli.

Běhání během dne: Boj s odpolední únavou

Pokud se chcete vyhnout odpolednímu poklesu energie, může být běhání během dne tou nejlepší volbou. V tomto období je tělo obvykle bdělejší a po jídle máte více energie. Střed dne poskytuje nejlepší podmínky pro běhání s vysokou intenzitou a může zlepšit vaši produktivitu. Pouhá půlhodina mírné fyzické aktivity může odstranit kognitivní únavu. Je však důležité počkat přiměřenou dobu po jídle, abyste se při běhu vyhnuli zažívacím potížím. V závislosti na tom, jak těžká a bohatá je vaše strava, abyste se vyhnuli zažívacím problémům, udělejte si před zahájením běhu 30minutovou přestávku po lehké svačině, a pokud jste měli velký oběd, počkejte 1,5 až 2 hodiny. Máte-li dostatek energie před obědem - zacvičte si, pokud se vám po jídle nechce běhat.

Večerní běh: relaxace a klidný spánek

Pro ty, kteří nemají přes den čas, může být ideální večerní běh. Je to čas, kdy se můžete zbavit stresu a odpočinout si po náročném pracovním dni. Večerní běh vám také může pomoci lépe spát, pokud trénink dokončíte alespoň dvě hodiny před spaním. Ačkoli se dříve věřilo, že cvičení ve večerních hodinách může narušit spánek, nejnovější výzkumy ukazují opak. Také je méně pravděpodobné, že se zraníte, protože po různých aktivitách během dne jsou vaše svaly večer relativně zahřáté.

Liší se ideální čas pro běh u žen a mužů?

Některé studie ukazují, že ideální čas pro běh se může u žen a mužů lišit. Na základě výsledků by ženy, jejichž cílem je snížení tuku v pase a krevního tlaku, měly cvičit ráno, zatímco ti, které chtějí posílit svaly a zlepšit celkovou náladu, by měly cvičit večer. Muži jsou denní dobou ovlivněni méně, ale ukázalo se, že pokud chtějí zlepšit zdraví srdce, metabolismus a dosáhnout emoční pohody, je pro ně ideální dobou pro běhání večer.

Nalezení ideálního času pro vás

Na otázku, kdy je nejlepší běhat, neexistuje univerzální odpověď, protože záleží na vašich individuálních cílech, časovém rozvrhu a schopnostech. Pokud si chcete pouze udržet úroveň své kondice, můžete běhat kdykoli během dne s řádnou rozcvičkou. Zvažte své cíle, denní rozvrh, spánkový režim a osobní preference a vyberte si čas, který vám nejlépe vyhovuje. Je důležité najít si takový čas, který vám umožní užít si běh a dosáhnout svých cílů. Bez ohledu na to, kdy se rozhodnete běhat, je důležité, abyste se cítili dobře a užívali si každý krok, takže si oblékněte legíny a funkční tričko, nazujte si oblíbené běžecké boty a vyrazte na trať.

Tým Sport Vision

Podobné články

02.
Apr.
Novinky
Jedním z často diskutovaných témat ve fitness průmyslu je kardio a odbourávání tuků. Lidé se většinou...
29.
Feb.
Novinky
V tomto článku vám vysvětlíme vylepšení a výhody těchto tenisek ve srovnání s dřívěj&scar...
11.
Jan.
Blog
Vstup do nového roku může být ideální dobou pro stanovení cílů a předsevzetí, která vás budou ...
03.
Jan.
Blog
I když si možná myslíte, že když za oknem vidíte sníh, je bezpečnější zůstat doma pod peřinou a odložit běžeck&eacu...
18.
Dec.
Běh
Překážkové závody neboli závody OCR (obstacle course racing) jsou terénní závody, při kterých kromě u...
15.
Dec.
Novinky
Kolikrát jste přemýšleli o ideálním dárku na Nový rok? Někdy udělat radost svým blízkým...
11.
Dec.
Trénink
Ať už běháte, věnujete se fitness, jízdě na kole nebo jiné sportovní aktivitě, tato nedílná součást dá...
28.
Nov.
Novinky
Příroda vás rozhýbe, inspiruje, zlepší vám náladu - tak proč si nesbalit batoh a nevyrazit za dalš&ia...
03.
Nov.
Blog
Začátek listopadu nám přináší chladnější dny, takže pokud jste ještě nenašli dokonalou zimn&ia...
31.
Oct.
Blog
Proč slavná německá outdoorová značka již více než čtyři desetiletí pomáhá dobrodruhům po celém světě...